zaterdag 25 september 2010

Druiven plukken

We hebben ons de laatste tijd een beetje verdiept in de verschillende wijnen van onze regio, De Langhe - Piëmonte. Dat wil zeggen we hebben verschillende wijnhuizen bezocht en wijnproeverijen gedaan. Onze regio is vooral beroemd vanwege de rode wijnen, waaronder de Dolcetto, Nebbiolo, Barbera, Barbaresco en de meest bekende de Barolo, maar we hebben ook witte wijnen zoals de Roero Arneis en de Moscato d'Asti. Geen vervelende manier om aan research te doen in de wondere wereld van het wijn maken. Tijdens één van onze proeverijen hebben we aangeboden om mee te helpen met het oogsten van de druiven. Op dat moment puur ingegeven door het feit dat het ons heel leuk leek om een keer gedaan te hebben en om weer een andere kant te ervaren van het wijn maken. Daarnaast biedt het voor ons ook een mogelijkheid om elk jaar in de periode eind September - begin Oktober iets bij te verdienen. In die periode zullen we niet veel gasten meer hebben in onze appartementen of B&B kamer, dus dat past prima. Afgelopen week zijn we vol enthousiasme begonnen met het plukken van de dolcetto druiven bij wijnhuis Eraldo Revelli, een klein familiebedrijf. We hadden geweldig weer en het uitzicht over de wijngaarden was oogstrelend. Elke dag, tussen de middag werd er gezamenlijk gegeten in de keuken met natuurlijk een glaasje wijn. We wisten wel dat het werk zwaar zou kunnen zijn en dat bleek inderdaad ook zo te zijn. Het is gewoon hard werken. Vooral je rug heeft het zwaar te verduren met het plukken op een net te lage hoogte (voor ons, lange Nederlanders altans). De romantiek van het druivenplukken is er wel een beetje af, maar dat neemt niet weg dat we er weer een leuke ervaring bij hebben. Volgend jaar zullen we in ieder geval beter voorbereid zijn. Het was leuk om het hele proces van het wijn maken nu van dichtbij mee te maken en we hebben daardoor ook een hele nieuwe kijk gekregen op wijn. Wanneer je ziet hoeveel werk het allemaal met zich meebrengt om wijn te produceren begrijp je niet dat zo'n fles voor die prijs verkocht kan worden. Tijdens de proeverij bevielen de wijnen van Eraldo Revelli ons al buitengewoon goed, maar nu we zelf een week hebben rondgelopen op deze wijngaard smaken ze ons nog beter. We zijn voor altijd verbonden met dit wijnhuis.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen